Selecteer een pagina

Gisteren meldden we dat Konrad alcoholvrij bier supergezond. Daarbij ging het vooral om calorieën, suikers en de natuurlijke stoffen in bier die komen uit de gerst, hop en mout waarvan bier wordt gemaakt.

De Technische Universiteit van München vult dat aan. Zijn onderzochten het effect van alcoholvrij bier op marathonlopers. De 270 lopers moesten bij dat onderzoek elke dag een liter alcoholvrij bier drinken. De helft van de mannen kreeg een echt alcohol vrij biertje, de andere helft een zogenaamde placebo. Geen van de mannen wist welke drank ze kregen.

marathon-onderzoekTijdens de dagen van het onderzoek werd telkens voor de start en na de finish bloed afgenomen van de deelnemers. Dit bloed werd onderzocht op aanwijzingen of zich ergens in het lichaam ontstekingen bevonden.

Aan het eind van het onderzoek bleken de mannen die het alcoholvrije bier hadden gedronken gezonder dan de placebodrinkers. Bij de bierdrinkers kwamen infecties aan de luchtwegen 3,5 keer minder voor, evenals ontstekingen. En de conclusie luidde: alcoholvrij bier voorkomt verkoudheid en klachten aan de luchtwegen.

Polyfenolen

De onderzoekers verklaren het aanzienlijke verschil aan de polyfenolen in het alcoholvrije bier. Dit zijn fytochemische stoffen die vrije radicalen in het lichaam binden waardoor ze geen schade kunnen veroorzaken. De laatste tijd is er veel aandacht voor deze polyfenolen, die ook voorkomen in groene thee en druiven. Naast de invloed van polyfenolen spelen wellicht ook de mineralen in bier een rol.

De onderzoekers denken dat het deels te wijten is aan de polyfenolen in het bier. Polyfenolen zijn zogenaamde fytochemische stoffen die vrije radicalen in het lichaam binden zodat hun schadelijke werking wordt beperkt. Andere voeding die veel polyfenolen bevatten zijn onder andere groene thee, granaatappels, blauwe bessen en druiven. En dan bevat het alcoholvrije bier ook nog eens extra mineralen en vocht.

Reden van het onderzoek

De aanleiding van het onderzoek waren de ziekteverschijnselen URTI, dat zijn ziekten in de bovenste luchtwegen (neus, sinussen, keel en strottehoofd) die worden veroorzaakt door acute infectie daarvan. Ziekten die daarbij horen zijn onder andere verkoudheid, keelontsteking, bijholteontsteking, middenoorontsteking en amandelontsteking

Inspannende lichaamsbeweging verhoogt het optreden van de bovenste luchtwegen ziekte (URTI). Dit komt door voorbijgaande immuundisfunctie. Natuurlijk aanwezige polyfenolische verbindingen in alcoholvrij bier zijn een sterke antioxidant, werken ziekteverwekkers tegen en aanwezig in voedsel zoals alcoholvrije bier (NAB) sterke antioxidant, anti-pathogene en werkend ontstekingsremmend.

Een eerste doel van de studie was te kijken of het regelmatig nuttigen van alcoholvrij bier, vanaf 3 weken vóór tot 2 weken na een marathon, het optreden van de ademhalingskanaalziekte na de inspanning zou verminderen evenals het ontstaan van URTI.

PDF van het onderzoek van de Technische Universiteit van München. Meer informatie: Nat. National Center for Biotechnology Information

Alcoholvrij bier voorkomt verkoudheid en klachten aan de luchtwegen