Selecteer een pagina

Wist je dat … (feiten rondom drank)

 • Vikingen de schedel van hun overwonnen vijand gebruikten als drinkbeker
 • Chica een eeuwenoude drank is in Centraal en Zuid Amerika. Het wordt gemaakt door mensen die op graan kauwen en dit daarna in een vat spugen. Het zetmeel in het graan verandert daarna in suiker door een enzym in het speeksel. Dit suiker vergist vervolgens. (bron: Siegel, H. A., and Incardi, J. A. A Brief History of Alcohol. In: J. A. Incardi and K. McElrath (eds.). The American Drug Scene. Los Angeles, California: Roxbury, 1995.)
 • Van alle landen met legers gestationeerd in Bosnië, verbood alleen de Verenigde Staten haar soldaten alcohol te drinken.
 • Een bekroonde bewerking van het sprookje Roodkapje werd van een literatuurlijst gehaald door een schoolbestuur in Culver City, Californië, omdat in het verhaal stond dat Roodkapje een fles wijn in de mand had die ze naar haar grootmoeder bracht.
 • Een 29-jarige, vier maanden zwangere vrouw ging naar de politie  nadat ze onophoudelijk werd geslagen door haar echtgenoot. Toen de politie aan haar adem rook dat ze alcohol had gebruikt werd de vrouw gearresteerd en beschuldigt voor kindermishandeling (bron: New York Times, January 22, February 3 and 5, and June 4, 1990).
 • McDonald’s in sommige Europese landen alcohol schenkt, omdat anders de ouders minder bereid zijn om met hun kinderen naar McDonald’s te gaan (bron: Barr, Andrew. Drink: A Social History of America. New York: Carroll & Graf, 1999, p. 85).
 • De gehele productie van koosjere wijn en bier, met inbegrip van de teelt van de druiven, mout en gerst, moet worden uitgevoerd door joden die de Sabbath naleven en de wijn en bier blijft slechts koosjer indien het wordt geopend en geschonken door een orthodoxe jood (bron: Barr, A. Drink. London, England: Bantam, 1995, pp. 337-338.
 • Duizenden Pestvogels in Zweden vlogen onder invloed. Ze werden bedwelmd door het kauwen op gistende bessen en vlogen tegen obstakels. Ruim 50 vogels lieten het leven.
 • Sommige zwangere vrouwen raken in paniek als ze zich realiseren dat ze per ongeluk salade hebben gegeten met een dressing van wijnazijn. Ze zijn bang dat hun kinderen kan gaan lijden aan het foetaal alcohol syndroom. Maar dat is onmogelijk, want wijnazijn is azijn en het bevat geen alcohol.
 • In vroege recepten voor bier staan ingrediënten als maanzaad, champignons, aromaten, honing, suiker, laurier, boter en paneermeel (bron: Braudel, F. Capitalism and Material Life, 1400-1800. New York: Harper & Row, 1974, p. 167).
 • Volgens het Amerikaanse Centrum voor Preventie tegen Misbruik van Stoffen (Center of Substance Abuse Prevention) is er voor kinderen onder de eenentwintig geen verschil tussen alcohol- en ander druggebruik en -misbruik. Er is dus volgens het CSAP geen onderscheid tussen twintigjarige die een bier drinkt en een twintigjarige die een snuif heroïne neemt.
 • Bij onderzoek rond de Milleniumwisseling bleek dat Amerikaanse mannen die regelmatig alcohol drinken 7% meer salaris kregen dan geheelonthouders. Het percentage lag bij drinkende vrouwen op 3,5% meer loon (bron: Household Survey on Alcohol Abuse (United States Department of Health and Human Services).
 • In de meeste landen staan er strenge straffen op het rijden onder invloed van alcohol. Er zijn zelfs landen waar er de doodstraf op staat. Maar in Uruguay is alcohol intoxicatie een wettelijk excuus na een ongeval tijdens het rijden, in ieder geval in 1999 (bron: William J. Doody, Ph.D., personal communication, June 9, 1999).
 • In de Amerikaanse staat Utah is het verboden om met drankprijzen te adverteren, alcoholmerken te tonen, mensen drinkend af te beelden, ‘happy hour’ te promoten en alcohol op menukaarten te tonen. Bij dat laatste mag alleen een menukaart met alcohol worden gegeven, wanneer de klant er specifiek om vraagt (Bron: Alcohol laws of Utah, Associated Press, August 6, 2001).
 • Onder het Abipone volk in Paraguay en Argentinië, worden mensen die zich onthouden van alcohol beschouwd als ‘laf, gedegenereerd en dom (bron: Washburne, C. Primitive Drinking. New York: College and University Press, 1961, p. 86).
 • Stel dat je voor een feest alcohol inkoopt. Na het feest heb je een paar flessen over en je broer is bereid er een aantal van je over te nemen en te vergoeden. Dit lijkt redelijk, maar er zijn diverse landen waar je hiervoor bestraft kunt worden vanwege het verkopen van alcohol zonder vergunning (bron o.a.: Perdue, Lewis. e-Bay, Yahoo!, and other internet auction sites run afoul of direct shipping laws, Wine Trader, 1999, T(1), p. 15).
 • Joe McKnight, hoofd van een school Laurel County, Kentucky, werd gedwongen af ​​te treden nadat hij had toegegeven bier en rum te hebben gekocht voor eigen gebruik en vervoerd met een auto van de school. Er was geen wet die hem dat verbood, maar het was tegen de regels van het alcoholbeleid van de school.
 • Rijstwijn van Kinpaku-iri vlokken van echt goud bevat. Het is vooral toegevoegd vanuit extravagantie, het heeft geen invloed op de smaak (bron: Frost, G. and Gauntner, J. Sake. Berkeley, CA: Stone Bridge, 1999, p. 75).
 • De Uape Indianen uit het bovenste deel van de Amazone in Brazilië mengen het as van hun gecremeerde doden met casiri, de lokale alcoholdrank. Alle leden van de overledene familie, jong en oud, drinken daarna de gemixte drank met grote eerbied en goede herinneringen (bron: Felton, B., and Fowler, M. The Best, the Worst and Most Unusual. New York: Galahad, 1994, p. 219).
 • De Azteken in Mexico gebruikten een “konijn schaal” om de mate van alcohol intoxicatie te beschrijven. Het varieerde van zeer milde intoxicatie (een paar konijnen) tot zware dronkenschap (400 konijnen). Hoe de meting precies plaatsvond is niet bekend, maar het lijkt op gewoonten die tot 1942 in laboratoria op konijnen werden uitgevoerd (bron:  Limon, E. M. Tequila: The Spirit of Mexico. New York: Abbeville Press, 1998, p. 180).
 • Volgens meerdere onderzoeken komt alcoholmisbruik meer voor bij hogeropgeleiden dan bij lageropgeleiden. Ook zijn er meer geheelonthouders onder lageropgeleiden.

Wist je dat … (feiten rondom drank)