Selecteer een pagina

Onze hersenen waarschuwen ons als we moeten stoppen met drinken. De vraag is natuurlijk hoe je dat signaal tijdens het drinken herkent.

Professor Derek Denton van de Universiteit van Melbourne deed een onderzoek. Hij maakte hersenscans van de deelnemers. Daarna liet hij ze drinken tot hun dorst was gelest. Eén groep stopte met drinken, de andere groep dronk door. Daarna werden hun hersenen opnieuw gescand.
derek_denton
Het bleek dat bij beide groepen het hersengebied dat betrokken is bij het nemen van emotionele beslissingen was geactiveerd. Bij de groep die had doorgedronken echter veel heviger, als bij een noodsignaal.

‘De hersenen trekken aan de noodrem als de dorst over is’, vertelt de bijna 90-jarige professor Denton, van de faculteit Geneeskunde en Gezondheid, ‘dat is maar te begrijpen. Als we te veel drinken kan het zoutgehalte in ons bloed teruglopen en dat kan verschillende vervelende gevolgen hebben, zoals zwelling van de hersenen’.

Vraag is natuurlijk of we het noodsignaal herkennen. We zijn tenslotte geen wandelende MRI-scanners en dorst lessen is een rekbaar begrip. Veel mensen voelen zich pas dorstig als ze een droge mond hebben, terwijl dat het laatste stadium is en ons lichaam dan al schreeuwt om vocht. De door Denton verwachtte zwelling is ook wat overdreven. Want in de praktijk, anders dan in het onderzoek, drinken mensen niet alleen, maar blijven ze ook eten wat de zouten en suikers naar binnen krijgen. Er zijn mensen die heel veel drinken, ruim meer dan de acht glazen per dag die wordt geadviseerd door het voedingscentrum (zie verder polydipsie)

Gewoon teveel drinken is niet voldoende om hersenoedeem te veroorzaken. Sommige mensen ontwikkelen polydipsie en kunnen wel 10liters per dag drinken, wat uiteraard niet echt gezond is, maar een hersenzwelling ontstaat niet, omdat zij wel blijven eten, o.a. Zout, suikers etc.

Professor Denton voerde het onderzoek uit in samenwerking met het Florey Instituut voor Neurale Wetenschappen en Geestelijke Gezondheid, het Baker IDI Hart en Diabetes Instituut en Monash Biomedisch Beelden.

Bron: Universiteit van Melbourne

Hersenen waarschuwen bij dorst