Selecteer een pagina

Tsjechen zijn bierdrinkers. Ze vonden het pils uit. Ze drinken bier zoals de Fransen wijn en wij koffie. Tsjechië ademt bier. Maar Tsjechië voert een streng beleid bij alcohol en verkeer. Er wordt veel gecontroleerd en loop je tegen de lamp met een slok te veel op, dan zijn de straffen niet misselijk.

De Tsjechen zijn dan ook al lang geleden begonnen alcoholvrije bieren (= nealko pivo) te brouwen. Bieren die net zo lekker zijn als gewoon bier. In veel Tsjechische supermarkten zie je vaak eerst het enorme aanbod alcoholvrije bieren. De andere bieren staan daar achter of op een achteraf plek.

Biertest

Er is dus keus genoeg aan Tsjechische alcoholvrije bieren. Een mooi excuus om een aantal van deze biertjes aan een biertest te onderwerpen. Dronken zullen we er niet van worden, dus erna gewoon zelf de Bob.

Na drie uur gezellig bieren komen we tot het volgende resultaat. De gemiddelde uitslag van vijf proevers, waarbij we aantekenen dat smaken blijven verschillen:

Op de eerste plaats staat Birell Nealko Pivo. Birell is het populairste alcoholvrije bier in Tsjechië. In Nederland is het bijna een soortnaam voor alcoholvrij bier, nadat het jaren geleden één van de eerste aanbieders was. De fabriek maakt alleen alcoholvrij bier, waarvan ze de productiemethode rond 1990 leerde van Zwitserse brouwers en dit aanpaste aan de Tsjechische markt. Inmiddels is Birell een autoriteit en dat is te merken.

Er zijn meerdere varianten, we kiezen voor de donkerblond alcoholvrije. Het is een heerlijk biertje. De volle maltsmaak blijft even lekker staan en de afdronk is verfijnd bitter. Wat blijft is de krachtige biersmaak.

Konrad Pilot volgt als zeer goede tweede. Het bier wordt gemaakt in de eeuwenoude voormalige brouwerij van Vratislavice. Deze brouwerij in Liberec in het noordwesten van Tsjechië brouwt sinds 2002 onder de naam Konrad. Konrad heeft allerlei biertypen. Al hun bier wordt gebrouwen met mout- en gerst van eigen velden en water uit eigen bronnen. Ook bij hun alcoholvrije bier proef je de zuiverheid.

Konrad Pilot is een helder bier. De smaak is licht bitter met een heerlijk, vertrouwde bier afdronk. Dit is echt bier! Fantastisch bier dat Konrad, als enige brouwer, ook op vat levert. Ideaal voor discotheken, partycentra, schoolfeesten en overige horeca. Het bier heeft een alcoholpercentage van 0,4%.

Op de derde plaats van onze biertest komt Budvar Nealko Pivo. De brouwer, Budweiser, behoort ook tot de oudere brouwerijen van Tsjechië. Overal in de wereld heet het merk Budweiser, alleen in Tsjechië heet het Budvar, vanwege een geschil over oude rechten.

Dit biertje heeft een kenmerkend, onderscheidend bittertje. Twee van de deelnemers vonden dit daardoor het lekkerst, terwijl de andere drie daar anders over dachten. Zoals gezegd, smaken verschillen. De ingrediënten zijn evenals bij Konrad van hoge kwaliteit en zeer zuiver. Het bier ligt waterig in de mond, maar heeft een goede bierafdronk.

Staropramen Nealko Pivo is een fris biertje. Het heeft ook die echte biersmaak, die het geen probleem maken een alcoholvrije te drinken. Het biertje drinkt makkelijk weg, met een lekker licht bittere afdronk. Ook dit bier is waterig, maar voor de vlotte of dorstige drinker is dat geen probleem.

Op de laatste plaats staat Svijansky Vozka Nealko Pivo, ook een biertje uit Liberec. Brouwerij Svijany maakt deze iets te bittere alcoholvrije. De afdronk vonden we wat metalig. Het heeft daardoor iets weg van Grolsch. Opvallend is de enthousiaste schuimkraag. Voor de liefhebber van de specifieke smaak een prima biertje.

 

Het lekkerste alcoholvrije bier