Selecteer een pagina

De bereidingswijze en daarmee het bier van Konrad is kosjer verklaard door de opperrabbijn van Tsjechië.

Tsjechië heeft al vanaf de middeleeuwen een grote, bloeiende joodse gemeenschap. Het aantal joden schommelde afhankelijk van allerlei situaties. Tijdens het communisme bijvoorbeeld zijn velen verhuisd. De laatste jaren groeit de gemeenschap echter weer snel. 

Het centrum van de gemeenschap ligt in Praag. Daar bevindt zich ook de oudste joodse begraafplaats van Europa.

Certificaat

Onlangs heeft een vertegenwoordiger van de opperrabbijn van Tsjechië, Karol Efraim Sidon, enkele bezoeken gebracht aan de brouwerij van Konrad in Liberec om de productiewijze te beoordelen.

Aan het eind van zijn bezoek overhandigde hij de bierbrouwer een certificaat waarin het brouwproces van Konrad kosjer werd verklaard. Daarna werd een overeenkomst getekend door de joodse gemeenschap van Tsjechië en de brouwerij. Hierin staan de reinheidsvoorschriften waaraan de brouwerij voldoet en ook in de toekomst zal moeten voldoen.

Konrad stond al bekend als één van de meest zuiver producerende brouwerijen. Alle ingrediënten van het bier staan onder eigen beheer. Het water komt uit eigen bronnen in de nabijheid van de fabriek. De eigen hop- en graanvelden liggen verspreid rond Liberec, tot aan de Duitse grens.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde waarop Konrad kosjer bier mag heten, is dan ook dat eventuele wijzigingen in het productieproces of de ingrediënten vooraf worden besproken met de opperrabbijn of diens vertegenwoordiger. Daarnaast moeten de opperrabbijn en diens vertegenwoordiger altijd onaangekondigd toegang hebben tot de productieruimten.

De vertegenwoordiger was bijzonder onder de indruk van de duurzame werkwijze en het duurzame beheer van ingrediënten. Hij vond het bier al lekker voordat hij naar de brouwerij kwam, gaf hij toe. Dat Konrad kosjer bier maakt, en daarmee voldoet aan de wetten van Kasjroet, geeft het bier een bijzonder cachet.

Konrad kosjer bier