Selecteer een pagina

Heb je je wel eens afgevraagd waarom luchtbelletjes in het bier onderin kleiner zijn dan bovenin. Hier zijn twee verklaringen.

Bier met luchtbelletjesEen

Bovenop het bier, aan de bovenkant, heerst de luchtdruk van de buitenlucht. Dieper in het glas is de druk op de belletjes groter, door het gewicht van het bier. Onderin is de druk dus het hoogst.

Luchtbelletjes in het bier zijn samendrukbaar. Door de hogere druk worden de belletjes onderin meer samengedrukt dan bovenin.

Twee
In het bier is kooldioxide opgelost. Dit gas gaat geleidelijk vanuit de oplossing over in de gasfase. Dat gebeurt eerst bij onregelmatigheden, bijvoorbeeld bij de bodem en zijkant van het glas. Het gasbelletjes is zelf ook een onregelmatigheid. Dit zorgt er voor dat ook nog opgeloste kooldioxide overgaat in de gasfase. De luchtbelletje in het bier groeien hierdoor.

Op een gegeven moment is het zo groot dat het niet meer door de wand kan worden vastgehouden. Door de opwaartse kracht drijft het belletje dan omhoog. Onderweg naar boven blijft het belletje aangroeien door het opnemen van opgelost gas. Naar boven toe worden daardoor de belletjes steeds groter.

Luchtbelletjes in het bier