Selecteer een pagina

Konrad heeft heerlijke speciaalbieren. Als de jongens waarmee ik bier drink weer eens met Konrad langskomen dan is het genieten. Red King of Bizon, het is me om het even. Afgelopen week hadden ze echter een nieuw biertje van Konrad. De Spytihnev. Een prijswinnendEen fles Spytihnev speciaalbier van Konrad dat in Nederland nauwelijks verkrijgbaar is. Ik kan na het nuttigen niet anders zeggen dan, ‘Spythnev, een traktatie’.

Spytihnev is een sterk bier, met een extractgehalte van 14° Plato). Het alcoholpercentage is 6%. Het is is niet gemaakt van het gangbare hop, maar van een speciaal hop. Dat hop, eigenlijk een bijna klassiek Tsjechisch hop, maakt van de Spytihnev een bijzonder aromatisch bier. In tegenstelling tot andere bieren wordt dit bier koud gerijpt in lagertanks.

Maar uiteindelijk gaat het om de smaak en die is opmerkelijk. De Spytihnev heeft een fris bitter dankzij de schone ingrediënten, die alle bier van Konrad onderscheid van Westers bier met allerlei toevoegingen.

De schuimkraag is vol. Daaronder door drinkend proef je al de zurige dropsmaak. Op de tong komt die helemaal los. Is het drop. De meningen zijn verdeeld, maar dat het lekker is daar is iedereen het over eens. De afdronk is woest en dik, maar het vocht glijdt heerlijk weg.  We constateren dat smaak toch een persoonlijke beleving is.

Op de 17e internationale vakbeurs voor Gastronomie werd de Spytihnev gekozen tot het lekkerste Tsjechische bier. Dat wil toch wat zeggen in het bierland bij uitstek.

 

 

Spytihnev, een traktatie